Már kezdem látni, hogy a heti egyszeri írás nem könnyű műfaj. Főleg így, hogy fejezetről fejezetre kéne eljutni valami összefüggő történethez. Még ha ugrálok is időben, (amit szeretek, mert túl nagy fegyelmet kívánna a kronológia szigorú betartása, unalmasnak is tűnik és kizárná a mostani történések beépítését), - azért mégsem egyszerű annál többet kihozni ebből a Bermudából, mint elővarázsolni hangulatokat, feleleveníteni régi sztorikat, melegséges korrajzot vázolni egy nem túl melegséges korszakról. Pedig az ötlet születésekor világosan láttam, hogy valójában a kreativitásról szeretnék valamit megfogalmazni, azaz miért akarunk fiatalon művészekké válni, mi váltja ki belőlünk a közlésvágyat, és hol vannak a rejtett aknák, melyek úgy apasztják el az alkotókedvet, hogy sokszor fel sem robbannak. Titokban és lassan pusztítanak, mígnem az ember egy nap rádöbben, hogy töredékét sem valósította meg vágyainak. Csinált ugyan dolgokat, hullajtott el itt-ott munkákat, de nem úgy, ahogy szerette volna, és nem is igazán azokat. Azt már látom, hogy a magammal való szembenézés magányos játék lesz. Nem tolonganak a társak, hogy jajveszékelve szaggassák ruháikat: - óh jajj, elrontottuk, mi sem így képzeltük, az idő elszaladt, jajj most mi lesz! Megértem őket, sokkal jobb azt hinniük, hogy nagyjából rendben mentek a dolgok, és ha nem, azért sem ők a felelősök, másokat meg nem elegáns szapulni... azt is megértem, ha bíznak hátralévő erejükben, még összehozhatnak jó filmeket, nem kell a dolgokat siettetni. Magam is valahol így vagyok ezzel, ha nem hinnék képességeimben, írni sem volna kedvem. De az önvizsgálatot nem szeretném megúszni. Muszáj látnom, - és ehhez végig kell futni az éveken – hogy hol mentem a könnyebb ellenállás irányába, hol ijedtem meg, hol nem voltam kitartó.

Voltak évek, amikor pszichológushoz jártam. Bogoztuk a csomókat, néztük, hogy miféle pótcselevések térítettek el a megálmodott útvonaltól. Az ember száz és száz döntést hoz egy nap folyamán. Felkeljek-e amikor csörög az óra, vagy alkudozzak még egy kis alvásért, felhívjam-e azt akivel nem szívesen beszélnék, megírjam-e feltétlenül azt jelenetet, vagy ugorjak át inkább a szerelmemhez? Tán, ha tisztázzuk a tegnapi veszekedést, könnyebb lesz folytatnom a félbehagyott munkát. Este elmenjek-e arra a vacsorára, fontos emberek lesznek ott, de utálom a fölösleges jópofizást, áh, maradok inkább itthon. Megannyi döntés, és ez még csak egyetlen nap. Hány millió, mire összeáll egy sors? Türelmes és barátságos pszichológusom volt, sokszor éreztette velem, hogy nem igazán szúrtam el semmit, történt aminek történnie kellett. Ám egy ponton megelégeltem jóindulatát és nekiszegeztem a kérdést:

 - Régóta hallgatja a meséimet, össze kellett, hogy álljon egy kép rólam. Lehet, hogy nem szeretne megbántani, de higgye el, képes leszek elviselni az igazságot. Maga szerint egy nagyravágyással megvert középszerű alak vagyok? Jobban tenném, ha beletörődnék az eddigi teljesítményembe?

            Mit gondoltok mit válaszolt? Semmit! Persze, hogy semmit. Naná. Majd hülye lesz elvinni a balhét helyettem. Itt maradtam a batyuval, cipelhetem tovább ide-oda. Amikor elkezdtem ezt a Bermudát, megfogalmaztam a mottót, hogy ...korosztályom művészei kóvályognak tetszhalottként a ködben...stb, és erre az Esti Jancsi, - volt osztálytársam, írt egy nagyon egyszerű és józan kommentet: „lehet, hogy nem is voltak művészek”. Tisztelem ezt a véleményt, és nem kívánom, hogy ennél messzebb menjen, magára értette-e, vagy pontosan kikre is? Már ez is igen kemény kijelentés, már ez is megböki azt a vastag burkot, mellyel sok kollégám védi magát. Két legjobb filmrendező barátomat egyszer már megpróbáltam szembesíteni hajdani főiskolás reményeivel. Egyikük sem szerette ezt a helyzetet. Pedig igyekeztem többnyire a saját gyötrelmeimet ecsetelni, és csak néha próbáltam feszegetni, tisztában vannak-e azzal, hogy másutt kéne tartaniuk? Azt hiszem mindketten megsértődtek. Rosszul esett nekik, ahelyett, hogy jóbarátként erősíteném önbizalmukat, lepontozom őket. Pedig csak szerettem volna rájuk önteni egy kis valóságot. Ha már egyszer az volt a hitvallásunk, hogy mi mindig élesen látni és láttatni fogjuk, hogy mi van.

De belátom, tévedtem. Az embereket békén kell hagyni. Mindenki dédelget magáról egy képet, és azt szeretné, ha más is azt látná. Sok jó film született már abból, hogy gyengéden engedte az alanynak, úgy helyezze el magát a világban, ahogy a legjobban esik neki. Biztos emlékeztek Hajas Tibor (Biki) "Öndivatbemutató" című filmjére, jönnek sorban férfiak, nők a Moszkva téren, megállnak velünk szemben, úgy rendezik ráncaikat, csomagjaikat, szoknyájuk esését, ahogy nekik a legelőnyösebb. Erdélyi Miklós, Najmányi László és Bódy Gábor képen kívül, tárgyilagos, hűvös hangon közlik a kamera előtt lehorgonyzottakkal:

- Ön szabad, azt tesz amit akar.

 



Valami hasonló történt a mi családi kameránk előtt is. 1961-ben anyám három napra kijutott Olaszországba. Ez elegendő volt arra, hogy megismerkedjen egy Capriban nyaraló ügyvéddel. Szerelmüket időről időre egy 8 milliméteres Bell&Howell rögzítette. Általában Franco bácsi, - leendő nevelőapám – nyomta a gombot, előtte persze gondosan felhúzta a rugót, Gabika pedig, emlékezve színészéveire  igyekezett bájos manöken-vonulással kitölteni a rendelkezésére álló tízenkét másodpercet. Ennyi fért egy snittbe. Ezen belül viszont korlátlan szabadsággal tehette magát emlékezetessé.

Amikor két évvel később utánuk mehettem én is, nagy halom Kodak tekercset találtam egy papírzacskóban. Franco és Gabika már félretették az emlékeket, elő sem vették többé. Én vetítgettem őket a hosszú, délutáni csendes pihenők alatt. Aztán, mivel már unalomig ismertem a beállításokat, kértem egy moviolát anyáméktól. Ez egy kezdetleges vágóasztalka volt, kézzel lehetett tekerni, középen mattüvegen pergett a film. Egy prés kellett még, és elkezdhettem vágni. Sorrendet cseréltem, ragasztottam, rövidítettem, visszafelé masíroztattam anyámat. Aztán befűztem a vetítőbe és megnéztem az eredményt. Az nem mondhatnám, hogy nagy sikere volt munkásságomnak, mert az elfüggönyözött szobában egyetlen szempár figyelte a lebilincselő mozit. A sajátom. Negyven évvel később aztán zenét is tettem alá. Itt Gabika éppen a Margitszigeten illeg-billeg. Később majd találkozunk vele más tájakon is. Mert hosszú még ez a történet.

ha nem indul el, klikkelj ide erre a szövegre

Szerző: Vészi János  2010.07.24. 01:32 27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://veszijanos.blog.hu/api/trackback/id/tr262172194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirzo 2010.07.24. 12:53:34

Mindenkire szükség van. Én ma már csak embereket látok, jók vagy rosszak, és még az is nézőpont kérdése. Érdekes kísérlet volt látni a filmet, visszaköszön a ruha, a napszemüveg, és valahol az a kor, amiről még én is azt hittem hogy így marad.A pszichológus, aki nem mondja meg hogy merre tovább, akkor meg a mi a fenének ülünk egymással szemben. Ennél már az is több, ha rögtön jön a visszajelzés,mit csinálok jól, vagy rosszul. De ez megint nem igaz teljesen, mert ha függnek tőlem, akkor a hülyeség is jó, ha senki vagyok, akkor pedig egy hülye akit az nem használ ki, aki nem ismeri. Furcsa világ ez, vagy nem szabad belemenni, akkor nem jövünk szembe, vagy szabad, de akkor meg bírni kell.A művésznek két csoportja van, vagy megmutatod amit látsz és vállalod, még az egyedüllét árán is, csak a démonaid számoltatnak el, igaz ők viszont őszinték, vagy elmondod amit a többiek hallani akarnak, ők meg nem őszinték. A többség, vagy a démonok?

Vészi János 2010.07.24. 13:06:09

@Mirzo: Így van, pontosan látod, e két polus között aztán lehet ingázni is. Az ember sokszor vágyik arra, hogy mindenki értse és elfogadja, aztán van amikor egyszerűen csak szeretném leírni, hogy látom én a világot melybe csöppentem.

efzsé 2010.07.24. 15:30:22

A pszihológusra erre a kérdésre tőle nem jöhetett válasz, semmiképp...

efzsé 2010.07.24. 15:31:43

Bocs.
Még egyszer.
A pszichológusra meg ne haragudj ezért -
erre a kérdésre tőle nem jöhetett válasz, semmiképp...

bányarém 2010.07.24. 18:18:19

Minden gondolatod és érzésed igaz, de a szembenézéshez erő kell. Ki szereti azt mondani, hogy valamit nem így akartam, vagy egyszerűen nem úgy sikerült, ahogy megálmodtam. Egy, amit nem írtál; a tehetség örök, legfeljebb alszik egy kicsit. Elnyomni csak ideig-óráig lehet, és annak súlyos pszichés következményei vannak. Halogatni persze lehet, és ez a legveszélyesebb.

Vészi János 2010.07.24. 20:06:53

@efzsé: jó szakembernek tartom és kedvelem is őt:)) tudom, hogy szakmai nonszensz lett volna, ha véleményt nyilvánít, csak akkor, abban a pillanatban nagy szükségét éreztem.

@bányarém: a tehetség egy része örök, egy része meg szétmállik, ha a psziché nem tartja kordában. ahogy az alkohol, úgy a depresszió és a nagymértékű lendületvesztés is eláshatja olyan mélyre, hogy már nem sok esélye marad. Bízzunk abban, hogy szájon át lélegeztetve még sikerülhet az újjáélesztés:))

Gbb 2010.07.24. 21:38:59

szia Jano,
a gondjaidhoz egy megjegyzes, ami sokmindenre kihat szerintem: nem jó a zene a kis klip alá.
És azért nem jó, mert nincs semmi értelme. Ami van neki, az felesleges információ és érzet (vagyis hogy "némafilm"-ről van szó).
Ha találsz egy olyat, ami hozzátesz, ami neked(!)érthetővé, vagy veszélyessé, vagy bizonytalanná teszi a filmecskét - akkor előrébb leszel sokmindennel. Barátilag: Ferenczi Gabi

natinha · http://kocos.paignia.hu/ 2010.07.24. 23:59:54

hogy készülsz a nagy alkotásra?
itt van az orrod előtt - azt csinálod
ez egy regény
ez egy nagyon jó regény
tessék nem abbahagyni, megírni

Vészi János 2010.07.25. 12:33:09

@Gbb: Szia Gabi, hú de nagyon örülök, hogy rábukkantál erre a blogra, éls annak is hogy kommenteltél. Veled különösen jó volna elbeszélgetni a kreativitás-gátlás körüli problémákról.
Konkrétan ez a néhány snitt, amit ide tettem, része egy hosszabb filmnek - egy személyes naplónak, melyet néhány éve állítottam össze. Abban ez a kis rész előzi meg a főcímet, tehát egyfajta felütés. Később jönnek korabeli olasz slágerek, keverve a saját narrátor szövegemmel. Így önmagában valószínüleg kaphatna jobb hangaláfestést, de ezt itt most nem érzem túl lényeges kérdésnek. Örülnék, ha máskor is jelentkeznél. Ölelés.

Vészi János 2010.07.25. 12:43:35

@natinha: Ah, a NagyTestvérAsszony figyelmét semmi sem kerüli el!!!
Viccet félre, örülök, hogy tetszik neked, és hogy Te is -mint többen- folytatásra bíztatsz. Elgondolkodtam, hogy miért írjátok azt, hogy ne hagyjam abba? Tán csak nem olyan kép van rólam, hogy nem csinálom végig a megkezdett dolgokat? Ójajj, lehet, hogy megszolgáltam ezt a képet:))?
Belátom, a jó kezdet után a legnehezebb a jó folytatás. És a rossz folytatásnál meg csábítóbb az abbahagyás.
Igyekezni fogok nem abbahagyni.

natinha · http://kocos.paignia.hu/ 2010.07.25. 23:00:05

nagytestvérasszony véletlenül talált rád, a facebookon egy ismerősöm írta a közös üzenőfalra, hogy itt egy jó blog - az már csak hab a tortán, hogy a tiéd
ettől még nem szeretlek
de ettől még kurva jó ez a szöveg
és szerintem ne úgy értelmezd, hogy mert te ilyen vagy olyan vagy, azért mondjuk, hogy ne hagyd abba - vedd csak annak, ami, hogy sokan örülnének, ha ebből regény lenne, mert igenis, kurva jó szöveg
nekem ebben csak az az ironikus, hogy miközben vágysz valami nagyra, nem látod, hogy ott van a kezedben... (vagy látod? jó lenne...)
egyébként meg, tapasztalatból mondom, a blog elvisz valójában az írástól, a napi reakciók, a nárcisztikus kis egonk mohósága megfoszt az eégsztől - a legjobb lenne, ha hagynád a francba a blogot, csak leülnél és megírnád, egyedül, szemben a szövegszerkesztővel, és majd, amikor már úgy nagyjából a végefelé tartasz, akkor elkezdheted csöpögtetni a jónépnek a részleteket
na, mindegy, nem okoskodom
nagyon jól írsz, élj vele

Vészi János 2010.07.26. 09:51:37

@natinha: álszentség lenne részemről, ha nem fűznék reményeket ehhez az íráshoz. Ha meg tudom tartani a magántörténetek és a kollektív emlékezés arányait, ha a filózás nem csapja agyon az érzelmi hatásokat, akkor ez valami olyan dolog lesz, ami nekem is jó érzés, és másnak is ad valamit.
Amit a munkamódszerről írsz, azzal tökéletesen egyetértek: az instant kielégülések (folyamatos jóleső közönségreakciók) elvehetik a közlésvágy erejét, és gyengítik az írást. Az is egy komoly veszély lehet, amikor az olvasók elvárásai kezdik átszabni a történet irányát, és az ember arra folytatja, amerre hálásabb.
A befogadóról, mint drogról, ugyanakkor iszonyú nehéz lemondani. Ha legalább tíz poszttal előrébb járnék az olvasónál, már sokat javítanék a helyzeten.

natinha · http://kocos.paignia.hu/ 2010.07.26. 13:52:11

@Vészi János: nagyon tisztán látod, nincs is mit hozzáfűzni

és mert látod a veszélyeit is, már ami az arányokat illeti, nem féltelek, mert figyelni fogsz rá

szívből kívánom, hogy sikerüljön!

AnRea 2010.07.27. 09:36:34

Látom nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy nem jó a zene a film alatt. Másról szól. Van benne valami drámai, ami a képekről nem köszön vissza, ami a filmecskében nincs benne. A filmen egy kicsit zavarban lévő nő van, aki megpróbál manökent alakítani, de nem tud eléggé elzárkózni a helyzettől, ahogyan a film készült. Pontosan tudja, hogy valami ismerős, vagy családdag kezében forog a kamera, és a szerepe mögé nem rejti el a feleség-anya-szerető énjét, hanem engedi kikandikálni. Na éppen ettől lett ez a film inkább egy homevideó, bár nyilván más eszközzel készült még, mint a mostani családi felvételek.
A zongora jó egyébként a képekhez, de valami kedvesebb dallam kellene.

Én nem azért biztatlak a folytatásra, mert azt hiszem semmit nem fejezel be. Egyrészt nem ismerlek annyira, hogy erről fogalmam legyen, másrészt ami önmagadnak fontos, az önmagad miatt fog folytatódni, és ebben a dologban nem számít néhány év kihagyás sem.
Én azért várom a folytatásokat, mert érdekes, amiről és ahogyan írsz.

Vészi János 2010.07.27. 23:49:46

@AnRea: Az úgy nem is igaz, hogy "semmit sem fejezek be" Másrészről van bennem anyagvisszatartás, de erről majd úgyis lesz szó a blogban. Annak viszont örülök, ha az írás nem miattam (hogy én ilyen, vagy olyan vagyok) hanem önmagáért folytatandó.

AnRea 2010.07.28. 01:09:52

@Vészi János: Jól csinálod ezt, magával sodor a történeted. Nem is akarom soha kutyafuttában olvasni, mindig megvárom azt az időt, amikor csak erre figyelhetek, és nem kell ruhát kiszednem, vagy ebédet adnom senkinek olvasás közben:)

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.07.29. 14:34:15

@Vészi János: Sokszor úgy érzem, a köztünk lévő generációs különbség áthidalhatatlan, de a szöveg sokat segít, hogy ez ne így legyen.
A 33. másodpercben az ütő megállt bennem, mintha az addig bemutatott idilli élet széthullott volna, egy telefonon kapott rossz hírtől, de aztán rájöttem mégsem.

Vészi János 2010.07.29. 15:53:37

Armi, érdekes lenne tudni melyek az "áthidalhatatlan generációs különbségek", mert a magamfajta hajlamos azt gondolni, hogy nincsenek jelentős eltérések. Ha viszont vannak, jó lenne érteni, meghatározni... stb.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.07.29. 16:03:47

@Vészi János: Sztem pont egy generációnyi (és annak minden életérzése, értékrendje, tudása, divatja, zenéje, filmje- ami akkor menő volt, nálam már történelem) idő, amit képtelen vagyok behozni, vagy olyan szinten átérezni, ahogy Te/Ti éltetek akkor. Próbálom, de sosem lesz ugyanolyan.

Vészi János 2010.07.29. 16:11:28

Azt hiszem nem kell behozni a különbségeket, elég érteni, hogy a mostani 20-30 évesek mit éreznek másképp. Én mondjuk keveset tudnék erről megfogalmazni, de szívesen hallgatok/olvasok bármi okosságot e tárgyban. Egyébként ez az egyik leglényegesebb kérdés, épp ezért nincsenek igazán jó magyar filmek jelenleg (hopp ezzel most jó sok embert megsértek, magamat is beleértve:)) - mert nem tudjuk ábrázolni, hogy a gyerekeink miennek látnak bennünket és magukat. Ha meg ők csinálnak filmet, akkor azt nem tudják megmutatni, hogy mi milyennek tűnünk a szemükben.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.07.29. 16:19:18

@Vészi János: Lehet csak az én mániám, h folyton ú érzem be kell hoznom a különbséget, és h mindig le vagyok maradva tőletek. Asszem ebből sosem gyógyulok ki. :)
Filmes résszel teljesen egyetértek.

jin 2010.07.30. 09:55:06

armida, ha ez vigasztal én is így voltam az előttem lévőkkel. De 30 körül ( most 40 körül vagyok) rájöttem, hogy ez hülyeség,és magamat kell megkeresnem, nem őket "üldöznöm", másolnom, mára meg pontosabban tudom, hogy a rendszerváltás is bekavart. Az előtte lévő világ süllyed a mélybe, tényleg már történelem, mára nem érvényesek az akkori igazságok.

A megértés meg akkor jön, ha odaérsz. Csak akkor érted meg, milyen volt nekik az élet egy-egy pillanata, ha te is átesel rajta. Ha házasodsz, szülsz, válsz, belépsz, kilépsz, öregszel.

De az biztos, hogy mindenki meséje érdekes, ha elég őszinte, színes és mély.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.07.30. 11:32:23

@jin: Ezt tök szépen írtad Jin. :)
(Persze picit nyomaszt, h nem tudom kik azok az emberek- legyenek akár filmrendezők, akár egyéb ismerni-illik emberek- akikről János ír, ezért is érzem néha, h nagyon le vagyok maradva.) De most már akkor nem agyalok ezen.

jin 2010.07.30. 14:04:05

hát ne is.
nem mindenki ismeri úgysem őket. A történetekre figyelj:)

fjuci 2010.09.08. 12:40:49

János! Nagyon élvezem. Nagyon jó. Írsz. De valójában egy filmet forgatsz. Mert kép, hang, zene itt együtt van. A kamerát kiüthették a kezünkből, de a toll is egy kamera. Ez maradt nekünk, a lehető legtöbb. Magam is ezt teszem, amit Te, itt a partvonalon, csak éppen nincs blogom, mert nem tudom, hogyan kell csinálni, kezelni stb. Én a fiókba forgatom a kis tekercseimet.
Tudom, hogy kell a bíztatás, mert löki az embert.Néha kell visszajelzés, mert különben megtorpanunk, elbizonytalanodunk.
Nekem éppen a kalandozásaid tetszenek, a kitérőid, majd a visszakanyarodásaid, és mindig jól zársz és jól nyitsz, mindig visszatalálsz abba a hangfekvésbe az inprovizációk után, ahonnan indultál, de más szinten. Várom a folytatást. Nem sorrendben olvastalak, ami az utóbbi írásokat illeti és így is összeállt a kép. Bizonyítja ez is, hogy jó az elgondolás, és majd utólag, ha regénnyé fűzöd, még szözsölhetsz vele, de most engedd el magad, bízzál az ösztöneidben és írj, írj,írj! Juci

Vészi János 2010.09.08. 21:13:45

@fjuci: Jucikám "fiókba forgatom a kis tekercseimet" - ezt szinte látom magam előtt:))) Azért, - hamár ilyen lelkesen (amilyen mindig is voltál) buzdítasz, én is szívesen viszontbuzdítalak, és ha csak azon múlik segítek neked blogot nyitni. Szólj és megoldjuk.
süti beállítások módosítása